Nieuwsbrief 1 – sept 2008


Bijeenkomst Academische Werkplaatsen 15 september 2008
Bijna anderhalf jaar geleden ging de Academische Werkplaats GGD Amsterdam / AMC officieel van start. Daarnaast is de GGD betrokken bij de academische werkplaats van het VUMC met JGZ en de landelijke werkplaats Medische Milieukunde. Op 15 september 2008 presenteren de onderzoekers de stand van zaken van hun project, en gaan zij in op voorlopige resultaten en eventuele plannen voor de toekomst.

De bijeenkomst vindt plaats bij de GGD Amsterdam aan de Nieuwe Achtergracht 100. Bij binnenkomst dient u zich te melden bij de receptie en wordt u doorverwezen naar de juiste kamer en etage. Er is geen accreditatie aangevraagd voor deze bijeenkomst. Mocht u de bijeenkomst willen bijwonen, dan verzoeken wij u om u aan te melden door het aanmeldingsformulier te emailen naar mheiligenberg@ggd.amsterdam.nl of tfassaert@ggd.amsterdam.nl, of te faxen naar 020 – 555 5533.

PROGRAMMA 15 september 2008

15:00 uur Ontvangst met koffie / thee
15:10 uur Welkomstwoord door Dr. Maria Prins en Prof. Dr. Arnoud Verhoeff

15:20 uur Academische Werkplaats Medische Milieukunde
– Gezondheidseffecten van verkeersgerelateerde luchtverontreiniging door Marieke Dijkema

15:30 uur Academische Werkplaats GGD / AMC, Netwerk Infectieziekten
– Verspreiding en impact van hepatitis C virus infecties door Anouk Urbanus
– SOA bij HIV-positieve mannen die seks hebben met mannen (MSM) door Marlies Heiligenberg
– Epidemiologie van aan reizen gerelateerde infecties door Gijs Baaten

16:00 uur Academische Werkplaats GGD / AMC, Netwerk Epidemiologie
– Prestatie-indicatoren voor de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg door Steve Lauriks
– Etnische verschillen in zorggebruik voor angst en depressie door Thijs Fassaert
– Overgewicht onder moeders met verschillende etnische achtergronden door Marieke Hartman

16.30 uur Academische Werkplaats JGZ / VU Medisch Centrum
– Academische Werkplaats Jeugdgezondheidszorg Noord Holland: in ontwikkeling door Derek Ian Blok

16:45 uur Het onderwijs binnen de Academische Werkplaats door Prof. Dr. Arnoud Verhoeff

17:00 uur Afsluiting met borrel en hapjes

******************************************************************


Nieuwe samenwerkingsovereenkomst AMC en GGD Amsterdam
De behandeling van (actieve) druggebruikers met hepatitis C is lastig vanwege de aard van de behandeling en de complexe levensstijl van deze groep. Vaak spelen er medische, psychische en sociale problemen. De GGD Amsterdam heeft in samenwerking met het AMC en de GGD-poliklinieken MGGZ een pilot uitgevoerd waarin hepatitis C behandeling aan druggebruikers werd aangeboden.

In dit project werd multidisciplinair gewerkt, intensieve begeleiding gegeven en de zorg goed op elkaar afgestemd. En met succes! De pilot is binnen de Academische Werkplaats geëvalueerd en heeft een vervolg gekregen.

Hepatitis C behandeling is nu mogelijk voor alle druggebruikers van de poliklinieken MGGZ van de GGD Amsterdam. In totaal zijn momenteel circa 50 actieve druggebruikers behandeld, waarvan het merendeel succesvol. De structurele samenwerking tussen het AMC en de GGD Amsterdam om medische behandeling voor druggebruikers te verzorgen wordt binnenkort officieel gemaakt. Op 30 september 2008 zullen Marjolein Verstappen (directeur GGD) en Martijn Wiesenekker (directeur bedrijfsvoering divisie Inwendige Specialismen, AMC) hun handtekening zetten onder de samenwerkingsovereenkomst.

******************************************************************


Aankondiging avonden Leergang Maatschappij & Gezondheid (M&G)
Na twee goed bezochte en geëvalueerde avonden in het voorjaar, organiseren we in het najaar van 2008 weer twee avonden bedoeld voor artsen M&G. Op dinsdag 14 oktober is het onderwerp ‘Infectieziektebestrijding in Amsterdam’ en op dinsdag 9 december gaat het over de ‘Aanpak van psychosociale problemen bij jeugdigen’.

De avonden duren van 16:45 tot 21:20 uur en vinden plaats bij Akantes, Nieuwe Herengracht 95 in Amsterdam. Deelname is gratis. Voor artsen M&G wordt per avond 4 punten accreditatie aangevraagd.

******************************************************************


Kennismaken met de problematiek van druggebruik en verslaving
Sinds begin 2008 lopen twee keer per jaar zo’n 15 geneeskundestudenten van het AMC gedurende een week rond bij de verslavingszorg van de GGD. Het zijn tweedejaarsstudenten die ervoor hebben gekozen om hun junior-coschap bij de GGD te lopen. Deze zogenaamde “juco’s” kijken mee met de artsen en houden aan het einde van de week een presentatie.

Marten Leerling, arts verslavingszorg bij MGGZ: “Voor de studenten is het meestal hun eerste kennismaking met de verslavingszorg en de praktijk als arts. Aan het begin van de week vertel ik eerst wat over de GGD en welke diensten we bieden. Dan blijkt vaak dat de studenten maar weinig weten van het werkveld van de GGD. De meeste kennen de GGD alleen als bezoeker van de soa-polikliniek of het vaccinatiebureau”.

Gedurende de week verandert dit. De studenten lopen minimaal twee dagen mee met één van de MGGZ-artsen. Ze praten met druggebruikers over voor de gebruikers alledaagse zaken, zoals hoe voelt het als je heroïne gebruikt, en hoe een dag van een druggebruiker eruit ziet. Leerling: “De meeste druggebruikers vinden de gesprekken met de juco’s prettig. Het is aandacht die ze meestal niet krijgen. Sommige gebruikers vertellen in geuren en kleuren over hun leven op straat”.

Naast het meelopen met de artsen en de gesprekken met de gebruikers bestuderen de juco’s een casus. Dit kan een door hun zelf bedachte casus zijn, bijvoorbeeld over de behandeling van een patiënt waarmee ze hebben gesproken. De bedoeling is dat zij die casus vanuit verschillende invalshoeken bekijken. Ook vanuit het oogpunt van de publieke gezondheidszorg, de public health.

Er zijn nu twee lichtingen studenten geweest, wat zijn de ervaringen tot nu toe? Leerling: “De meeste juco’s zijn heel enthousiast. Ze maken kennis met de problematiek van druggebruik en verslaving en wat dit voor consequenties heeft. Het is een totaal andere omgeving voor de studenten, geen witte jassen en lange gangen. Bij veel co-schappen in het ziekenhuis geldt het “triple K” principe: Kruk, Koffie & Klep houden. Hier is dat anders. Wij nemen de tijd om uit te leggen wat we doen en waarom.” De begeleiding kost de artsen van MGGZ tijd, maar levert het ook wat op? Leerling: “De verslavingsproblematiek komt in het opleidingsprogramma van basisarts nagenoeg niet voor. Terwijl het een groeiend probleem is, denk bijvoorbeeld aan het toenemende cocaïne- en alcoholgebruik onder de jeugd. We vinden het belangrijk om jonge artsen op deze manier hierover te kunnen scholen en de verslavingsproblematiek op de agenda te zetten.”

******************************************************************

Onderzoek Academische Werkplaats gepresenteerd op AIDS congres 2008
Mexico City, de grootste stad ter wereld, mocht dit jaar het grootste congres ter wereld organiseren, namelijk het 17e internationale AIDS congres. Dit jaar hadden 23.000 deelnemers van over de hele wereld zich aangemeld om het congres bij te wonen. Eén van hen was Anouk Urbanus, onderzoeker binnen de Academische Werkplaats. Ze vertelt over haar ervaringen op het AIDS congres.

“Mijn abstract was geselecteerd voor een presentatie van vijf minuten. Hierin mocht ik de laatste gegevens van mijn onderzoek naar hepatitis C onder mannen die seks hebben met mannen (MSM) wereldkundig maken. Uit mijn onderzoek kwam naar voren dat hepatitis C veel voorkomt onder MSM die geïnfecteerd zijn met hiv (18%). Veel meer dan vóór 2000, toen hepatitis C bij 1 tot 4% van de hiv-positieve MSM werd gevonden. Een enorme stijging dus! Weken van voorbereiding gingen aan mijn presentatie vooraf, en ik vloog de halve wereld over om vijf hele minuten te mogen spreken. Wat een eer, maar ook ontzettend spannend. Het congres zelf was heel groots en indrukkwekkend. Veel goede sprekers, en ook veel activisten die strijden voor betere toegang tot medicatie en opkomen tegen het stigma dat aan HIV kleeft.

Na ontzettend veel indrukken opgedaan te hebben op het congres was het de laatste dag mijn beurt om indruk proberen te maken. Het was toch wel even slikken om opeens voor een bomvolle zaal achter een microfoon te staan, heel anders dan dat je je praatje eventjes voor je eigen afdeling oefent. Gelukkig vlogen de 5 minuten voorbij. Nadat alle sprekers hun presentatie hadden gegeven was er tijd voor een algemene discussie van een half uur. Er volgden veel vragen en veel mensen waren geïnteresseerd in mijn onderzoek. Toen uiteindelijk ook nog mijn praatje bij de afsluitingssessie op de laatste dag genoemd werd, was dat toch wel een bevestiging dat mijn onderzoek belangrijk en goed ontvangen is. Nu kon ik eindelijk met een voldaan gevoel nog even op m’n gemak wat van de stad zien.”

******************************************************************


Lancering website academische werkplaats
Sinds 1 september 2008 heeft de Academische Werkplaats AMC / GGD Amsterdam een eigen website. Op www.acwp.nl is alle informatie over het onderzoek en onderwijs te vinden. Ook zijn hier de nieuwsbrieven te lezen. De website maakt onderdeel uit van Gezond.Amsterdam.nl, het gezondheidsweb van de GGD Amsterdam.

******************************************************************

Colofon
Freke Zuure, afdeling Onderzoek en Claudia Plantinga, afdeling Communicatie GGD Amsterdam. Tel: 020 555 5151. Aan- of afmelden voor de nieuwsbrief: AMC-GGD@ggd.amsterdam.nl
Copyright GGD Amsterdam 2008