Symposium antimicrobiële resistentie

Op 15 juni vond de waardevolle landelijke bijeenkomst van de academische werkplaatsen publieke gezondheid infectieziekten met als thema antimicrobiële resistentie (AMR) plaats.

De middag bestond uit een aantal plenaire sessies waarin een overzicht gegeven werd van het voorkomen van antimicrobiële resistentie wereldwijd en in Nederland. In meerdere presentaties werd bevestigd dat Nederland het erg goed doet wat betreft de bestrijding en preventie van AMR ten opzichte van de rest van de wereld. Met dank aan belangrijke pijlers in de bestrijding van AMR als goede diagnostiek waardoor gerichte behandeling mogelijk gemaakt wordt, toegankelijke en betaalbare medicatie, en het tegengaan van “overuse”.
Flitspresentaties gaven een overzicht van de huidige onderzoeksprojecten binnen dit thema bij de verschillende werkplaatsen. En tijdens laptoppresentaties werden 7 inhoudelijke projecten die uitgevoerd worden door de verschillende academische werkplaatsen besproken. Het Sarphati initiatief werd vertegenwoordigd door de GGD Amsterdam met een korte presentatie ter introductie van een studie in opzet naar nieuwe behandelopties voor gonorroe. Deze sessies waren erg vruchtbaar door de toegankelijkheid en persoonlijke setting. Vanwege de verschillende achtergronden leverde dit leerzame discussies en relevante vragen op.

AMR