Elske Hoornenborg gepromoveerd op het onderwerp PrEP in Nederland

Elske Hoornenborg, hoofd van de soa-polikliniek/centrum voor seksuele gezondheid van de GGD Amsterdam, is op 22 januari gepromoveerd op het onderwerp PrEP in Nederland.

Haar promotoren waren prof. Maria Prins, hoofd van team infectieziekten onderzoek en preventie, en prof. Henry de Vries, dermato-venereoloog bij de soa-polikliniek.

Elske werd bevraagd over haar proefschrift, getiteld “ PrEP in the Netherlands. The introduction of HIV pre-exposure prophylaxis”. Het proefschrift gaat over het voorkomen van een hiv-infectie door het gebruik van medicijnen die een remmende werking hebben op hiv.

Eén van de belangrijkste aanbevelingen uit het proefschrift is het advies om te zorgen dat PrEP beschikbaar komt voor iedereen die een verhoogd risico heeft op een hiv-infectie, en om goed te monitoren in hoeverre ook jonge mannen die seks hebben met mannen, mannen met een migratieachtergrond die seks hebben met mannen en transgender personen PrEP (gaan) gebruiken. Met deze gegevens kan geëvalueerd kan worden of het nationaal PrEP programma deze groepen goed bereikt.

Alle hoogleraren waren zeer lovend over het proefschrift van Elske, en noemden het een belangrijke bijdrage aan het wetenschappelijk discours.

Het proefschrift is online beschikbaar.