PrEP implementatieproject (AMPrEP)

Het aantal nieuwe hiv-infecties blijft de laatste jaren stabiel. Nederland telt jaarlijks ongeveer 900 nieuwe hiv-diagnoses, waarvan ongeveer 300 in Amsterdam. In 2015 werd 65% van alle nieuwe hiv-infecties vastgesteld bij homomannen. Nieuwe hiv-infecties vinden plaats ondanks alle voorlichting over veilig vrijen, de beschikbaarheid van goedkope condooms en de via soa-poliklinieken georganiseerde zorg voor risicogroepen, zoals het gratis testen op soa en hiv. Om het aantal nieuwe hiv-infecties verder terug te dringen, zijn nieuwe methoden als PrEP nodig. PrEP is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken en is een aanvulling op bestaande preventiestrategieën zoals condooms.

De GGD startte in juni 2015 in Amsterdam een onderzoeksproject onder homomannen en transgenders naar de toepasbaarheid van PrEP voor hiv-preventie: het AMPrEP (Amsterdam PrEP) project. Doel van dit project is om te onderzoeken hoeveel mannen PrEP willen gebruiken, hoe trouw de tabletten worden ingenomen, hoe het PrEP gebruik wordt ervaren en of het condoomgebruik verandert. Het is het eerste PrEP project in Nederland en wereldwijd de eerste keer dat deelnemers in een proefproject de keuze krijgen tussen dagelijks PrEP of PrEP volgens een vaststaand schema rondom seks. Uit internationaal onderzoek blijkt dat PrEP heel effectief is: nieuwe hiv-infecties nemen met 86% af.

Tussen augustus 2015 en juni 2016 zijn 376 mensen gestart met PrEP: 374 homomannen en andere mannen die seks hebben met mannen, en 2 transgender vrouwen. Van deze mensen zijn er 273 gestart met dagelijks PrEP. De rest heeft gekozen voor PrEP gebruik rondom seks. Mensen die kozen voor dagelijks PrEP waren gemiddeld iets jonger, en hadden in de drie maanden voordat ze met PrEP startten meer partners met wie ze anale seks hadden gehad. Het project loopt tot juni 2018.

Het AMPrEP project is onderdeel van het H-TEAM (Hiv Transmissie Eliminatie AMsterdam), dat ernaar streeft om de verspreiding van hiv in de stad terug te dringen, en naar een verbetering van de prognose van hiv-geïnfecteerden.

Het AMPrEP Team

  • Elske Hoornenborg, Internist-infectioloog en projectleider AMPrEP project
  • Roel Achterbergh, arts-onderzoeker AMPrEP project
  • Maria Prins, hoofd team onderzoek, principal investigator AMPrEP project
  • Henry de Vries, dermatoloog soa poli, principal investigator AMPrEP project
  • Kees de Jong, verpleegkundige AMPrEP project
  • Ilya Peters, physician assistant AMPrEP project

Uitgevoerd door: